KNSB-competitie 2020-2021

Voorschotense teams spelen geen KNSB-competitie dit jaar

Afgelopen seizoen kwam Voorschoten met drie teams uit in de KNSB-competitie. Maar zoals iedereen weet kwam daar in maart een plotseling einde aan en werd de competitie stilgelegd. Geen kampioenen, geen degradanten. Wat vooral voor het tweede team een hard gelag was want dat stond stijf bovenaan en kon gaan freewheelen naar de promotie.

Dit seizoen begint de KNSB aan een nieuwe competitie maar beseft ook dat dat voor veel mensen gevoelig ligt. De bond besloot daarom dat verenigingen/teams die niet willen spelen al hun rechten behouden en gewoon een jaar kunnen overslaan. Van die mogelijkheid heeft Voorschoten gebruik gemaakt. Geen externe competitie dus voor de KNSB-teams.

Waarom niet? Allereerst is er de veiligheid. De regels die voor onze interne competitie gelden doen dat in nog hogere mate ook voor de KNSB. Kun je in je eigen vereniging ervoor zorgen dat die regels gehandhaafd worden, bij uitwedstrijden moet je dat nog maar afwachten. Er lopen genoeg virus- en complotwaanzinnigen rond die alles maar onzin vinden en klaar ben je. Bovendien, wat doe je als je een uitwedstrijd hebt in een plaats waar net een massale uitbarsting heeft plaatsgevonden? Veiligheidsredenen waren daarom voor sommigen doorslaggevend.

Maar er is meer. Hoe reis je naar uitwedstrijden, met zijn vieren in de auto, met zín allen in de bus of trein? Alles heeft zo zijn bezwaren. Bovendien kun je je afvragen hoe leuk die competitie gaat worden. Bij elkaars bord kijken is niet toegestaan (1,5 m afstand), toeschouwers worden geweerd, met zijn allen na afloop uit eten en samen de partijen analyseren is risicovol en moet je ook maar willen. En zo zijn er wel meer dingen te verzinnen. Het wordt er allemaal niet leuker op.

Kortom, in elk team waren er te veel spelers die daar allemaal geen zin in hadden, waardoor we geen voldoende sterk team op de been konden brengen. Hopelijk is volgend jaar alles anders.