Jeugdnieuws

Juni 2024
22-06 Noah en Tess Nederlands kampioen!
15-06 Jeugdschakers domineren laatste GP-toernooi

Mei 2024
25-05 Veel Voorschotens succes bij GP OEW!
24-05 Jeugdcompetitie: actuele standen

Maart 2024
09-03 E-team pakt 2e plaats en NK-ticket

Januari 2024
27-01 Tess trakteert tegenstanders op nederlagen bij PK-E
20-01 Kompas schoolschaakkampioen 2024
06-01 Goede start voor jeugdschakers bij Grand Prix van Philidor

Januari 2023
14-01 Nutsschool schaakkampioen 2023

November 2022
12-11 E-team derde van Nederland!

September 2022
24-09 Jona van de Poel wint jeugdschaaktoernooi van Voorschoten

Oktober 2021
21-10 Cato de Zoeten net onder de 50% op EK Jeugd

Augustus 2021
07-08 Cato de Zoeten Nederlands kampioen meisjes A!

Mei 2021
02-05 Cato Nederlands kampioen meisjes A!

September 2020
22-09 EK-Brons voor Cato met team Nederlandse meisjes

Juli 2020
03-07 Schaakclub sluit af met schaakvoetbal


Jeugdschakers domineren laatste GP-toernooi

zaterdag 15 juni 2024

Zaterdag 15 juni was het laatste Grandprix-toernooi van het seizoen 23/24. Gastheer was Schaakvereniging Voorschoten die hiervoor was uitgeweken naar het Leidse denksportcentrum. Precies 100 kinderen streden in 13 groepen voor de laatste GP-prijzen en konden hun positie in het Grandprix eindklassement proberen te consolideren of verbeteren.

Aan het eind van de middag bleek dat de Voorschotense jeugdschakers flink hadden huisgehouden. De winst werd gepakt in de groepen 1, 2, 4, 6, 8 en 9. De groepen worden ingedeeld op basis van de KNSB-ratings, zodat in elke groep gelijkwaardige tegenstand te verwachten is. Zo’n geweldig resultaat is daarom zeer bijzonder.

Evan Los boekte zaterdag zijn derde GP-overwinning. Van de laatste vier GP-toernooien won hij er drie en werd hij een keer tweede. Het GP-eindklassement won hij overtuigend in zijn categorie (t/m 12 jaar), maar hij had verreweg de hoogste GP-score van alle leeftijdscategorieën. Hij was dit jaar dus de Max Verstappen van het grandprix-seizoen van de Leidse Schaakbond. Zaterdag begon hij met een nederlaag, maar vervolgens stond hij alleen nog een half punt af tegen clubgenoot Burak Ozbakan. Aren Margaryan behaalde net als Evan 5,5 uit 7, maar de onderlinge wedstrijd – gewonnen door Evan – besliste de eindstand in groep 1. Burak werd met 4,5 punt knap derde en boekte daarmee zijn beste resultaat bij een GP-toernooi tot nu toe.

In groep 2 was de 9-jarige Noah Sosef oppermachtig. Noah speelt al enige tijd op donderdagavond mee in de seniorencompetitie van SV Voorschoten en brengt menig seniorlid in verlegenheid. De progressie die hij boekt onderschreef hij zaterdag door al zijn partijen te winnen. Volgend jaar zal hij zijn opwachting mogen maken in de hoogste groep.

Angelo Benedetti werd tweede in groep 3. Erez Romano viel in deze groep net buiten de prijzen. Sascha Bovenkerk revancheerde zich in groep 4 voor zijn slechte resultaat bij het vorige GP-toernooi. Met 6,5 uit 7 was hij zaterdag oppermachtig. Ruben van Borren legde beslag op de 3e plaats.

Tess Hauwert (zie foto tegen Junyu Chen) begon dit grandprix-seizoen met een 5e plaats in groep 12. De vordering die zij dit jaar maakte is overweldigend. In het laatste GP-toernooi mocht ze het in groep 6 proberen. En die groep won ze ook maar meteen! Groep 8 werd gewonnen door Joris Hoogendoorn, die pas een maand op de schaakclub zit. Groep 9 werd een prooi voor de 8-jarige Audrey Los, zusje van Evan en net zo talentvol. Tobias van Benschop werd derde in groep 9 en ging ook met een beker naar huis.

Naast Evan won Sascha het GP-klassement t/m 14 jaar. Joep Low werd 2e t/m 16 jaar, Audrey 2e t/m 8 jaar en Noah 3e t/m 9 jaar. Een zeer succesvol seizoen dus voor de Voorschotense jeugd!

| Uitslagen GP Voorschoten | GP-eindklassement | LeiSB-JC | Uitslagen van alle GP-toernooien in 23/24 |

Komende zaterdag gaan Noah, Tess en Audrey een gooi doen naar het Nederlands kampioenschap t/m 9 en 8 jaar. Een week later gaat de Fortgens naar het NK voor kinderen in groep 3, 4 en 5. Misschien komen er dus nog een paar kersen op de taart van een zeer succesvol schaakseizoen.

Marcus Driessen


Veel Voorschotens succes bij GP OEW!

zaterdag 25 mei 2024

Evan heeft opnieuw een Grandprix-toernooi op zijn naam geschreven! En wederom met een overtuigende score: 6,5 uit 7.
Noah was dicht bij de overwinning in groep 2, maar door een nederlaag in de laatste ronde moest hij met de 3e plaats genoegen nemen.
In groep 3 was Sarah oppermachtig. Net als Evan scoorde zij 6,5 uit 7.
Louise deed het in groep 12 zelfs nog wat beter. Zij won al haar 7 partijen.
In groep 11 was er direct een eerste plaats voor Joris die voor het eerst aan een GP-toernooi meedeed. Tobias en Dhruv zorgden in deze groep voor een volledig Voorschotens podium!
Andere prijzen waren er voor Mara (3e in groep 5), Eric (2e in groep 6), Jack (3e in groep 7) en Tess (3e in groep 8). Een zeer succesvolle dag dus voor de Voorschotense jeugdschakers!

Het 8e en laatste GP-toernooi is op zaterdag 15 juni. Dat zijn wij de gastheer in het Leidse denksportcentrum.

Dan wordt ook het eindklassement van het GP-seizoen opgemaakt. In veel categorieën  maken onze jeugdspelers kans op een mooie eindklassering. Evan is al zeker van de 1e plaats in de D. Joep (AB), Sascha (C) Noah (F) en Audrey (G) gaan vrijwel zeker het podium halen en maken soms nog kans op de hoogste trede.

| Uitslagen GP OEW | GP-klassement na 7 toernooien |

De beste 6 toernooien tellen mee voor het klassement.

Marcus Driessen


E-team pakt 2e plaats en NK-ticket

zaterdag 9 maart 2024

Na een zeer spannend kampioenschap van de Leidse schaakbond voor clubteams t/m 10 jaar heeft het viertal van Schaakvereniging Voorschoten een zeer knappe tweede plaats behaald. En daarmee werd ook een plek voor het Nederlands kampioenschap in de wacht gesleept. Maar dat ging absoluut niet van een leien dakje. Niet vaak was het zo enorm spannend. Alles wat mis kon gaan, leek fout te gaan. Tot dat het in de laatste partij toch nog allemaal goed kwam!

De strijd om de eerste plaats was helemaal niet spannend. Op Eigen Wieken (OEW) was vorig jaar Nederlands kampioen geworden en alle spelers van dat team mogen ook dit jaar nog meespelen in de categorie t/m 10 jaar. Omdat de teams uit de Leidse schaakbond vorig jaar zo succesvol waren, lagen er 4 tickets klaar voor het NK van 2024. Daar werd door slechts 6 teams om gestreden, maar wel 6 sterke teams. Op Eigen Wieken uit de Leidse Merenwijk deed zaterdag in Voorschoten met 4 teams mee. En naast het thuisteam van Voorschoten was ook het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) vertegenwoordigd. Voor het Voorschotens team was het dus zaak om 2 teams achter zich te laten. Dat leek al snel voor elkaar omdat het 4e en 3e team van OEW werden verslagen, met respectievelijk 3-1 en 2,5-1,5. Noah Sosef en Tess Hauwert wonnen 2x overtuigend en Tobias van Benschop won zijn eerste partij en stond in de tweede ruim voor, maar accepteerde het remiseaanbod van zijn tegenstander.

In de derde ronde was een gelijkspel tegen LSG genoeg om in ieder geval verzekerd te zijn van een plaats bij de eerste vier. Door een overwinning van Dhruv Chembon leek dat goed te komen want Tess stond heel goed, al had ze een kans om direct te winnen laten liggen, en Noah stond iets beter in een eindspel met 2 lopers tegen loper en paard en ieder evenveel pionnen. Hij ruilde een loper voor een paard waardoor de vijandelijke koning gevaarlijk kon binnendringen. Noah kon nog steeds remise spelen als hij alleen maar met zijn loper heen en weer was gegaan. Maar dit zogenaamde ‘niets doen’ is voor jeugdspelers moeilijk te bedenken. Hij liet zich verleiden tot een tegenaanval, maar dat hielp alleen zijn tegenstander. Dat liep dus niet goed af. Dus alle hoop was gevestigd op Tess. Ze had haar dame moeten inleveren, maar ze kreeg daar 2 torens en een paard voor terug. Als die stukken goed samenwerken, dan is dat voor een dame moeilijk te bestrijden. Maar Tess vergat om haar stukken te gebruiken en ging met pionnen naar voren. Die waren een makkelijke prooi voor de dame en door een dubbele aanval ging ook haar paard verloren, omdat die ongedekt was gebleven. Het leek daarna verloren, vooral door witte pionnen die een vrije doortocht naar de overkant leken te krijgen. Maar Tess herpakte zich en zette de witte dame in een penning. Daarmee kwam ze een toren voor maar nog wel tegen gevaarlijke pionnen. Voor ervaren spelers is dat niet zo moeilijk, maar voor een meisje van net 9 jaar met gierende zenuwen door haar keel is dat een ander verhaal. Ze verloor haar toren, maar de stelling die resteerde kon ze nog steeds winnen. Zie de stelling hieronder.

Haar tegenstander deed echter iets heel slims: hij bood remise aan. Tess aarzelde niet en nam het aanbod aan, omdat ze dacht geen kans meer te maken om nog te winnen. In deze stelling kan zwart (Tess) winnen door te beginnen met Kxd6 en daarna de witte pion op a2 te veroveren. Als wit begint (of zwart begint met h3-h2) dan wordt het remise omdat de witte koning op tijd terug kan zijn om de zwarte a-pion te bedwingen.

Dat betekende dus een 1,5-2,5 nederlaag en niets was meer zeker. De 4-0 nederlaag in ronde 4 tegen OEW 1 was ingecalculeerd. Maar door ongunstige uitslagen in de andere wedstrijden werd het duidelijk dat een nederlaag in de laatste ronde tegen het sterke 2e team van OEW een 5e plaats in de eindstand zou betekenen. En Tess moest ook nog eens worden vervangen door de 7-jarige Audrey Los. De eerste meevaller van de dag was zeer welkom, want Tobias kreeg een dame cadeau en speelde de partij bekwaam uit. Dhruv ging ten onder, maar Audrey won een loper en hield die voorsprong vast tot in het eindspel. Ze zorgde voor een vrije doortocht voor een pion, maar vergat om eerst een gevaarlijke vijandelijke pion onschadelijk te maken. Daardoor kwamen twee nieuwe dames op het bord die ook snel weer werden geruild. En weer konden pionnen gaan rennen naar de overkant en weer vergat Audrey om eerst de pion van haar tegenstander in bedwang te houden. Omdat ze vooral oog had om haar eigen pion in een dame om te toveren ging haar loper verloren en kwamen er wederom 2 dames op het bord. Toen ook die geruild werden bleven alleen nog 2 koningen over. Remise dus. Een mooi resultaat, maar er zat meer in. De beslissing moest dus vallen op het eerste bord. Noah was vol in de aanval gegaan tegen een tegenstander waarvan hij steeds maar niet kon winnen tijdens andere toernooien. De aanval leek niet doorslaggevend, maar daar dacht Noah anders over. Hij offerde op prachtige wijze een loper en een paard en dirigeerde zijn dame richting de zwarte koning. Toen Noah ook nog een toren in de aanval bracht was de zwarte koning machteloos en ging mat. Daarmee werd niet alleen de wedstrijd gewonnen, maar was ook de beker voor de 2e plaats een feit!

In de eindstand is de enorme spanning vooral af te lezen aan de bordpunten (BP) van de nummers 2 t/m 5. Maar de eindstand wordt eerst bepaald door het aantal matchpunten (MP) en daarmee bleven we OEW 2 en LSG net 1 punt voor.

Eindstand:

          MP  BP
---------------------------
1. OEW 1      10 18.5
2. SV Voorschoten  6  9.5
3. OEW 2      5 10.0
4. LSG       5  9.5
5. OEW 3      4  9.5
6. OEW 4      0  3.0

Persoonlijke scores:

 Name            Score rat. TPR W-We
--------------------------------------------------
 SV Voorschoten
1 Noah Sosef         3.0 1506 1451 -0.13
2 Tess Hauwert        2.5 1058 1248 +0.65
3 Audrey Los         0.5 0869 754 -0.55
4 Dhruv Chembon        1.0 0716 751 -0.02
5 Tobias van Benschop     2.5 0000 1136 +0.50

Marcus Driessen


Tess trakteert tegenstanders op nederlagen bij PK-E

zaterdag 27 januari 2024

Daags nadat Tess Hauwert 9 kaarsjes mocht uitblazen heeft ze haar tegenstanders bij het Persoonlijk Kampioenschap tot en met 10 jaar alle hoeken van het schaakbord laten zien. Ze nam het zaterdag 27 januari in het Leidse Denksportcentrum op tegen drie andere meiden, waaronder clubgenootje Audrey Los. Er werd dubbelrondig gespeeld, ieder speelde dus met zowel de witte als de zwarte stukken tegen elkaar. Na de eerste omloop was de score 3 uit 3 en in de tweede omloop stond opnieuw geen maat op Tess. Met 6 uit 6 bezorgde zij zichzelf een prachtig verjaardagscadeau. Naast de titel 'meisjes kampioen tot en met 10 jaar' en een prachtige bokaal, heeft ze ook een startbewijs voor het Nederlands kampioenschap (NK) dat op 29 en 30 maart 2024 in Tilburg gespeeld zal worden verdiend. Hopelijk is zij dan op haar Paasbest. Audrey werd tweede, voor haar zal een vrijplaats aangevraagd worden.

Bij de jongens werden twee competities gespeeld. Junhui en Lorenzo speelden in de 'B-divisie' om de eer en een podiumplaats. Lorenzo kwam hier heel dichtbij, met 5 uit 8 werd hij gedeeld derde. Junhui scoorde slechts een half punt minder. In de 'A-divisie' konden naast bekers ook startbewijzen voor het NK verdiend worden, noteren was daarom verplicht. Noah Sosef slaagde hierin door met 5 uit 8 op de vierde plaats te eindigen! Op dezelfde dag was ook de finaledag van het PK-C (t/m 14 jaar), Evan Los werd hier derde. Een goed weekend voor de Voorschotense jeugdschakers dus!

 

Op de foto's: Tess Hauwert trots achter het schaakbord met beker, en Tess Hauwert zij aan zij met Audrey Los.

Roderick van Kempen


Kompas schoolschaakkampioen 2024

zaterdag 20 januari 2024

Zeven scholen streden zaterdag 20 januari met 16 teams van 4 kinderen, dus op 64 borden met 64 velden om het schoolschaakkampioenschap van Voorschoten. Dit keer was Buurthuis de Boschbloem het strijdtoneel. De kampioen van vorig jaar (de Nuts) was drie spelers kwijtgeraakt aan het voortgezet onderwijs, waardoor het waarschijnlijk was dat er een nieuwe kampioen zou komen. Het Kompas leek vooraf de grote favoriet met vier ervaren spelers van de schaakvereniging. Alleen de Fortgens en de Vink konden ook een team op de been brengen met meerdere spelers met ruime toernooi-ervaring, vooral aan het topbord. En misschien kon de Vos een rol van betekenis spelen, met de sterkste jeugdspeler van de club (Evan Los) op het eerste bord. De Vos had vorig jaar niet meegedaan, dus was het verheugend dat ze nu opeens 3 teams hadden aangemeld. Maar er was weinig bekend over de speelsterkte van de andere spelers.

Het bleek al snel dat de Vos enkele talentvolle spelers in het 2e team had opgesteld. Kompas 1 won in de eerste ronde nipt met 2,5 - 1,5 van Vos 2. De Fortgens en Kompas 2 wonnen wel met 4-0. In ronde 2 wonnen Fortgens 1 en Kompas 1 met 4-0, maar de Vink ging met 3-1 verrassend onderuit tegen Kompas 2. In de derde ronde de kraker tussen Kompas 1 en de Fortgens 1. Maar wie een spannende strijd had verwacht kwam bedrogen uit. Kompas won afgetekend met 4-0. Ruben Steger won zelfs op het eerste bord de strijd tussen de Rubens van de veel sterker geachte Ruben van Borren. Alleen Kompas 2 kon met 3 overwinningen nog even in het kielzog blijven van Kompas 1, maar moest in de volgende ronde in de onderlinge strijd wel het onderspit delven (3-1).

Tegen Vos 1 won Kompas 1 zoals te verwachten was met 3-1. Evan Los bleek de hele dag inderdaad onverslaanbaar, maar in de andere partijen gaf de ervaring de doorslag. De Fortgens zorgde met een 3-1 overwinning tegen Kompas 2 ervoor dat het kampioenschap bij het ingaan van de laatste ronde nog niet helemaal beslist was. Kompas 1 kon zich in de laatste ronde tegen de Vink wel een kleine nederlaag veroorloven. Die nederlaag kwam er niet, maar de Vink wist de nieuwe kampioen wel als enige op een gelijkspel te houden. Daarmee werd en passent ook de 4e plaats veilig gesteld door de Vink. De beste 4 teams mogen in maart namelijk naar de halve finale van het regionale kampioenschap van de Leidse schaakbond, de volgende stap richting het Nederlands kampioenschap voor basisscholen. Het kampioenschap dat de Vink in 2008 in de wacht wist te slepen.

Kompas 2 sloot af met een 4-0 overwinning tegen de Gevers Deynoot en behaalde een knappe 3e plaats. Met 4 kinderen uit groep 8, dus die zullen er volgend jaar niet meer bij zijn. Fortgens 1 versloeg in de laatste ronde het verrassend sterke Vos 2 met 3-1 en werd tweede. Op het debacle tegen Kompas 1 na wonnen ze alle wedstrijden. Maar de overtuigende kampioen, met 11 matchpunten en 18,5 bordpunten is dus Kompas 1, bestaande uit Ruben en Koen Steger, Junyu Chen (6 uit 6) en Tijmen Richert.

Op de foto hierboven de kleine zaal, waar de sterkste teams speelden. Achteraan rechts de Forgens 1 tegen het Kompas 1, met vooraan op het eerste bord de strijd tussen Ruben van Borren (Fortgens) met wit en Ruben Steger. Links vooraan op de foto heeft Evan Los zijn partij al snel gewonnen en kijkt hoe zijn teamgenoten het doen.

Eindstand (match- en bordpunten):

1. Kompas 1    11 18,5
2. Fortgens 1   10 17
3. Kompas 2    8 16
4. De Vink     7 14,5
5. Vos 2      7 13
6. Fortgens 2   7 12,5
7. Regenboog 1   6 12,5
8. Nuts 1     6 12,5
9. Vos 1      6 12
10. Gevers Deynoot 6 10
11. Vos 3      6 10
12. Kompas 3    5 11,5
13. Regenboog 4   4 9,5
14. Mix (reserves) 3 8,5
15. Regenboog 2   2 7
16. Regenboog 3   2 7

Naaste bekers en medailles voor de winnende teams waren er ook medailles voor de beste resultaten per bord en per klas. Deze prijzen werden gewonnen door:

Bord 1: Evan Los, Vos 1 (6 uit 6)
Bord 2: Dhruv Chembon, Vink 1
Bord 3: Marius Veldhuizen, Vos 2
Bord 4: Sammy Wieringa, Fortgens 2

Groep 3: Hugo Kortekaas, Nuts 1
Groep 4: Audrey Los, Vos (reserve)
Groep 5: Tess Hauwert, Gevers Deynoot 1
Groep 6: Benjamin Schotanus, Nuts 1
Groep 7: Tygo de Kimpe Guardo, Vos 2
Groep 8: Louise Oorburg, Gevers Deynoot 1

Marcus Driessen


Goede start voor jeugdschakers bij Grand Prix van Philidor

zaterdag 6 januari 2024

Op zaterdag 6 januari heeft het in Leidse Denksportcentrum de eerste Grand Prix van 2024 plaatsgevonden. Vanuit Schaakvereniging Voorschoten deden 14 jeugdspelers mee. Bij Grand Prix toernooien worden de spelers op speelsterkte in een poule van 8 schakers ingedeeld, leeftijd speelt hierbij geen rol.

Voor de kinderen is dit al snel de gewoonste zaak van de wereld. Wie succesvol is geweest bij het vorige toernooi komt de volgende keer betere tegenstanders tegen. Zo kant het zijn dat bij dit toernooi jeugdspelers van Voorschoten in groep 15 (van de 17) speelden, maar ook in groep 1. Evan en Karel konden helaas niet om de eindwinst meedoen van dit toernooi. Lorenzo (zie foto) kende in groep 15 een daverend debuut, hij won al zijn zeven partijen! Junhui, Tess en Sascha werden derde in hun groep, Erez en Noah tweede. Een aantal belandde net naast het podium, volgende keer beter. Voor velen van hen is het schoolschaaktoernooi van 20 januari de volgende gelegenheid om revanche te nemen.

Roderick van Kempen


Nutsschool schaakkampioen 2023

zaterdag 14 januari 2023

Na 2 jaar zonder schoolschaakkampioenschap waren we bijna vergeten hoe leuk dit toernooi is. Het aantal deelnemers was niet zo hoog als in het verleden, maar het enthousiasme was er niet minder om. Zeven van de acht Voorschotens basisscholen waren vertegenwoordigd met in totaal 10 teams. De Gevers Deynoot, de kampioen van 2020, had nu het jongste team.

Zonder uitgesproken favoriet beloofde het erg spannend te worden en dat kwam ook uit. Na 4 ronden hadden de Vink en de Nuts allebei 3 wedstrijden gewonnen en tegen elkaar gelijk gespeeld. De Vink stond toen een half bordpunt voor en had het daardoor in eigen hand, maar ging in ronde 5 verrassend onderuit tegen de Fortgens. De Nuts maakte in de laatste 2 ronden geen fout meer en sleepte de titel binnen. Kopman Sascha Bovenkerk scoorde 4,5 uit 6 en zijn teamgenoten Ties Hardenberg, Max Lingeman en Benja Bovenkerk haalden elk 5 punten. Daardoor bleken ze als team niet te verslaan.

De Vink stelde in de laatste ronde de tweede plaats veilig in de wedstrijd tegen Kompas 2. Na kopman Wiebe Zoet (4,5 uit 6) hadden ze met Jack Segaar de beste speler op bord 2 met de perfecte score van 6 uit 6.

Beste schaker van de dag was Ruben van Borren van de Fortgens. Op het eerste bord won hij al zijn 6 partijen. Maar zijn teamgenoten hadden nog te weinig ervaring op het schaakbord om kans te maken op het kampioenschap. Maar 3 overwinningen van 2,5-1,5 en 2 gelijke spelen bracht ze wel op een plek op het podium. De eerste 3 teams gaan door naar het regionale scholenkampioenschap van de Leidse Schaakbond om te proberen een plek te bemachtigen voor het Nederlands kampioenschap schoolschaken.

Op de foto links de strijd op het eerste bord tussen Sascha Bovenkerk van de Nuts (rechts) en Wiebe Zoet van de Vink. Deze partij eindigde in remise en de teamwedstrijd werd 2-2. Op de foto rechts het winnende team van de Nuts.

Als er bezwaar is tegen een bepaalde foto in dit verslag, stuur dan even een bericht naar de webmaster en de desbetreffende foto wordt zo spoedig mogelijk verwijderd.

Eindstand (match- en bordpunten):

 1. Nuts 1     11 19.5
 2. Vink      9 17.0
 3. Fortgens    8 12.5
 4. Emmaus     7 15.0
 - Kompas 2    7 15.0
 6. Regenboog 2   7 13.5
 7. Regenboog 1   6 11.0
 8. Kompas 1    3  7.5
 9. Nuts 2     2  7.5
10. Gevers Deynoot 0  1.5

Beste individuele scores waren er voor:

Bord 1 Ruben van Borren (6 uit 6)
Bord 2 Jack Segaar (6 uit 6) en Junyu Chen (Kompas)
Bord 3 Alyssa v Lochem (Regenboog)
Bord 4 Junhui Chen (Kompas)

Groep 2/3 Fabian Nguyen (Nuts)
Groep 4  Natan Nguyen (Nuts)
Groep 5  Rafael Beenakker (Kompas)
Groep 6  Lennart Wagenaar (Regenboog)
Groep 7  Myrthe Huizinga (Emmaus)
Groep 8  Koen Sentrop (Regenboog)

Marcus Driessen


E-team derde van Nederland!

zaterdag 12 november 2022

Het viertal van Schaakvereniging Voorschoten, bestaande uit Evan Los, Burak Ozbakan, Wiebe Zoet en Ruben van Borren, is zaterdag in De Bilt als derde geëindigd bij het Nederlands kampioenschap voor clubteams t/m 10 jaar. Een prestatie die nooit eerder behaald is door een team van de Voorschotense schaakvereniging.

Door een tweede plaats in de halve finale van 10 september werd overtuigend de finale bereikt. Het was daardoor duidelijk dat een mooie klassering in de finale misschien wel mogelijk was. Maar de finale begon rampzalig met een 2½- 1½ nederlaag in de eerste ronde tegen het tweede team van het Leidse Op Eigen Wieken. In de voorronde in de Leidse regio werd daar nog gemakkelijk met 4-0 van gewonnen, maar dat was inmiddels een half jaar geleden. In die tijd kunnen de krachtsverschillen snel veranderen. En als er te snel gespeeld wordt, dan kan er ook van alles misgaan. Gelukkig waren de heren daarna wakker en werd er overtuigend gewonnen van SHTV en ROCHA uit Den Haag en HMC Den Bosch. Terug in de top van het klassement wachtte VAS uit Amsterdam. In de halve finale werd daar al kansloos met 4-0 van verloren en dit keer ging het maar een beetje beter: ½- 3½.

In ronde 6 werd het tweede team van ESV (Eindhovense Schaak Vereniging) met 3-1 verslagen en zowaar stonden we toen op de gedeelde 3e plaats. Maar daardoor werden we in de laatste ronde wel gekoppeld aan ESV 1, de gedoodverfde favoriet voor de titel. ESV had gelijk gespeeld tegen VAS, en alle andere wedstrijden gewonnen, met betere scores dan VAS, die verder ook alles wist te winnen. Een overwinning in de laatste ronde was genoeg voor het kampioenschap. Maar dat liep dus mooi even anders. Ruben kwam al heel snel de speelzaal uit, met goed nieuws: Een mooie overwinning, zo zei hij zelf! Burak en Wiebe gingen ten onder, maar ze konden wel vertellen dat Evan op het eerste bord een dame had veroverd tegen de sterke Freek Thijssen, die inmiddels al een rating van 1627 heeft. Met veel toeschouwers rond het bord, maakte Evan het bekwaam af. VAS werd daarmee Nederlands kampioen en na ESV was de derde plaats voor SV Voorschoten.

Eindstand:

 1. VAS – Amsterdam
 2. ESV – Eindhoven
 3. SV Voorschoten
 4. HMC Den Bosch
 5. Zukertort – Amstelveen
 6. Op Eigen Wieken – Leiden
 7. Philidor Leeuwarden
 8. Klim Op – Capelle a/d IJssel
 9. DD – Den Haag
 10. ROCHA – Den Haag

Individuele scores
Bord 1: Evan Los 5 uit 7
Bord 2: Burak Ozbakan 5 uit 7
Bord 3: Wiebe Zoet 3½ uit 7
Bord 4: Ruben van Borren 3½ uit 7

 

Marcus Driessen


Jona van de Poel wint jeugdschaaktoernooi van Voorschoten

zaterdag 24 september 2022

Voor het grandprix schaaktoernooi van zaterdag 24 oktober in Voorschoten waren 120 kinderen van 6 tot 16 jaar aangemeld. Ze kwamen van heinde en ver, zelfs uit Tegelen (Limburg), Eindhoven en Best. Ook waren er deelnemers uit Utrecht, Amstelveen en Brielle, terwijl het toch vooral bedoeld is als regionaal toernooi. Maar de winnaar van de eerste prijs in de hoogste groep hoefde niet ver te reizen. Jona van de Poel speelde een thuiswedstrijd en hield de eer van de Schaakvereniging Voorschoten hoog!

Jona begon met 3 overwinningen op de op papier sterkste 3 spelers. Ook de vierde partij won Jona, maar door een nederlaag in ronde 5 werd het toch weer spannend. De zesde partij leverde weer een punt op en in de laatste ronde kon hij in een betere stand genoegen nemen met remise. Tegenstander Jacob Brienen van Op Eigen Wieken (Leiden) was daarmee verzekerd van de tweede plaats. Imanol Leorato van Discendo Discimus uit Den Haag, de speler met de hoogste rating, werd derde.

In groep 2 was er een knappe prestatie van Evan Los, met 9 jaar een van de grote schaaktalenten uit Voorschoten. Hij bleef ongeslagen, maar met 3 remises bleef hij een half punt verwijderd van de eerste plaats. Die ging naar de 11-jarige Elyas Nyoto van LSG (Leiden). Burak Ozbakan, woonachtig in Nootdorp, maar spelend bij SV Voorschoten bleef een half punt verwijderd van de derde plaats.

Voorschotens succes was er verder voor Ruben van Borren (3e in groep 6), Jens Niersman (3e in groep 9), Jack Segaar (3e in groep 11) en Junyu Chen (3e in groep 12).

Zie ook de uitslagen op de site van LeiSB Jeugd.

 

Marcus Driessen


uitslagen en stand

vrijdag 28 januari 2022

In ronde 11 stond de kraker tussen de nummers 1 (Ivanke) en 2 (Thomas) op het programma. Er werd vooral veel geruild, waarna een eindspel resteerde met een goede loper en actieve toren voor Ivanke (zwart) tegen een slecht paard en passieve toren voor Thomas.

Thomas had hier actief kunnen spelen met Td2+ en na Kc5 Td7, Lxe4 Pxe4, Txe4 Kf2 (anders Te2+ en Txb2), h5 en een moeilijk toreneindspel met een pion minder proberen te verdedigen. Of Te3 spelen en afwachten. Zwart kan Kc5 en b4 spelen, maar daarmee is zwart er nog lang niet.
Thomas kwam echter op het onzalige idee om de pionnen op de damevleugel te willen vastzetten. Hij speelde b4 en werd onaangenaam verrast door cxb3 ep. Even de en passentregel vergeten… En meteen helemaal kansloos. Ivanke vond niet de snelste winstweg, maar zorgde wel voor een zekere winst. Daarmee verstevigt ze dus haar koppositie. Volgende ronde waarschijnlijk tegen Jona, en daarna is het wachten op een nieuwe ontmoeting met Thomas. Als ze die partijen ongeschonden doorkomt, dan komt het jeugdkampioenschap erg dicht bij!

Zie de uitslagen en stand.

Marcus Driessen


Cato de Zoeten net onder de 50% op EK Jeugd

donderdag 21 oktober 2021

Cato heeft op het Europees jeugdkampioenschap 4 uit 9 gehaald bij de meisjes onder 18 jaar. Elf Nederlandse jeugdschakers namen op Papendal deel aan dit toernooi, dat in hybride vorm werd gehouden. Online gespeeld, maar met een normaal bord en stukken. Cato begon goed aan het toernooi, maar een drietal nederlagen gooiden roet in het eten. Ze eindigde met 2 overwinningen, goed voor 4 uit 9 en een 20e plaats.

Zie ook de eindstand op chessresults.


Cato de Zoeten Nederlands kampioen meisjes A!

zaterdag 7 augustus 2021

Afgelopen zaterdag (7 augustus) werd de 16-jarige Cato de Zoeten in Almelo Nederlands kampioen schaken voor meisjes t/m 18 jaar. Na Rosa Ratsma in 2014 is Cato de tweede Voorschotense die het nationaal kampioenschap in de oudste jeugdcategorie bij de meisjes wint. In 2019 was Cato ook al kampioene van de B-meisjes (t/m 16 jaar).

Begin mei had Cato al de Nederlandse titel online schaken veroverd. Dat was met een korter speeltempo en bovendien werd ze geen eerste in het toernooi. De sterke Duitse Katharina Ricken won toen al haar partijen waaronder twee keer van Cato. Maar de Duitse deed toen nog buiten mededinging mee omdat ze nog niet speelgerechtigd was voor het Nederlandse kampioenschap.

Drie maanden later was het nodige papierwerk voor de Nederlandse Schaaknationaliteit wel geregeld en was Katharina Ricken meteen de grote favoriete voor de titel, met bijna 150 ratingpunten meer dan Cato, die als tweede stond genoteerd. In Almelo kon nu eindelijk weer echt geschaakt worden. Met bord en stukken en met het gebruikelijke speeltempo van 40 zetten voor de eerste anderhalf uur (per speler), daarna een half uur erbij, en per zet een halve minuut extra (vanaf het begin). Met dit speeltempo kan een partij van 50 zetten dus 4 uur en 50 minuten duren.

Na de nederlaag in de eerste ronde leken de kansen voor Cato verkeken. Tegen de veel lager geplaatste Rolinde den Heijer uit Bodegraven kwam ze nog wel goed uit de opening en veroverde een pion met goede stelling. Maar ze reageerde niet goed op een tegenaanval waarna ze enkele zetten later haar koning kon omleggen.

Drie overwinningen later was Cato weer terug in de strijd, een half punt achter de koplopers Den Heijer en Ricken. Den Heijer had de Duitse op remise gehouden en miste zelfs een goede kans op winst. In ronde 5 moest Cato met zwart tegen Ricken en was een overwinning eigenlijk nodig om kans te houden op het kampioenschap. Op de zesde zet offerde Cato een pion maar in plaats van de pion snel terug te veroveren met betere stelling, koos ze een ander plan die in eerste instantie niet goed uitpakte. Met nog steeds een pion achter drong een wit paard de zwarte stelling binnen. Dat zag er niet goed uit. Maar dat paard kon ook kwetsbaar worden. Eén onnauwkeurige zet van de Duitse was genoeg om de partij te kantelen. Via een tussenschaakje pakte Cato de pion terug en had meteen ook een dubbele aanval op toren en paard. Wit moest een stuk geven en na een grote afruil resteerde een eindspel met 5 witte pionnen tegen een loper en 3 pionnen voor zwart. Dat speelde Cato bekwaam uit en na zet 70 was de winst binnen.

Daarmee kwam Cato aan kop, gedeeld met de Amsterdamse Jule Cordes, de B-kampioene van 2020 (online), die in ronde 2 een verrassende nederlaag leed, maar vrij eenvoudig van Den Heijer won. Met wit tegen Cordes kwam Cato in ronde 6 licht in het voordeel, maar met weinig tijd op de klok koos ze voor een zetherhaling en dus remise. Ricken won en kwam net als Cato de Zoeten en Jule Cordes op 4,5 uit 6. In de laatste ronde moesten Ricken en Cordes tegen elkaar. Daar ontstond al snel een saaie stelling met weinig mogelijkheden om nog iets te forceren. Remise was het logische resultaat. Voor Cato lag het kampioenschap voor het grijpen, maar ze moest nog wel zien te winnen van Veronique Bogouslavskii uit Enschede. Dat moest wel met zwart en aan het begin van de partij zag het niet goed uit, vooral door twee minder goede torenzetten. Op zet 20 greep de Enschedese echter mis en nam Cato het initiatief over. Er kwam een toreneindspel op het bord met ieder 4 pionnen. Initiatief is in een dergelijk eindspel van groot belang. Met zeer nauwkeurig spel zou wit het misschien remise kunnen houden, maar dan moet je wel zowat grootmeester zijn. Cato kwam een pion voor, won er later nog één, zette de witte koning vast op de onderste rij en kon met haar a-pion, gesteund door de toren, richting het geliefde promotieveld a1.

Stelling na 53. .. Ta2-b2

Wit gaf nog enkele schaakjes met de toren (54. Tc4+ Kg5 55. Tc5+ Kg4 56. Tc4+ Kf5 57. Tc5+ Ke4), maar hield het daarna voor gezien en feliciteerde Cato met de overwinning en het kampioenschap.

| Website | Uitslagen | Verslagen | Partijen |

Marcus Driessen


Cato Nederlands kampioen meisjes A!

Afgelopen zondag is Cato Nederlands kampioen meisjes A geworden! Vanwege Corona werd het kampioenschap online gehouden. Er speelde ook een zeer sterke Duitse WCM mee (die al haar partijen buiten mededinging won) maar Cato haalde tegen haar Nederlandse concurrentes een prima score van 7 uit 8. Een mooie prestatie, gefeliciteerd!!

De rustige, controlerende stijl van Cato leent zich prima voor het schaken op internet. In het volgende eindspel heeft ze een pion meer, maar met de paarden nog op het bord kan het lastig zijn die te verzilveren. Zwart (Javeria Komal Zubair) gaat echter op een hachelijk avontuur met haar paard en wordt daar voor afgestraft:

Stelling na 48. Kc3-d2.

48... Pb2 'Niets' doen en proberen uiteindelijk genoeg pionnen te ruilen was het beste advies voor zwart, nu is er geen weg meer terug.
49. Pe3! Cato heeft goed gezien dat de pionneneindspelen winnen en zo'n scenario kan ze met deze zet afdwingen.
49... Kd6 Na 49... Pc4+ 50. Pxc4 bxc4 51. c3 moet zwart altijd rekening houden met de doorbraak b4-b5. Wit kan simpelweg met de koning naar a4 lopen en b5 doen.
Na 49... Pa4 heeft wit de grappige optie een soort pionneneindspel te winnen met de paarden nog op het bord. 50. Pd1 Kd6 51. Ke3 Ke6 52. Kf3 Kf6 53. Kg4 Kg6 54. c3!
50. Kc3 Pa4+ 51. Kb3 Kc6

52. Pd1! Lekker klinisch gespeeld, zetten als c4 (en c5) zijn hier niet zo relevant.
52... Kd6 53. Pc3 Pxc3 54. Kxc3 Kc6 55. Kd3 Kd6

56. Ke3
Gelijk c4 kan hier ook, zwart moet slaan (anders komt c5 en omlopen met de koning) en na terugslaan wint wit vervolgens met b5 op de volgende zet.
56... Ke6 57. Kd2 Kd7 58. Kd3 Kd6 59. Ke3 Ke6 60. Ke2 Ke7 61. Kf3 Kf6 62. c4 bxc4 63. b5 c3 64. Ke3 axb5 65. a6 b4 66. a7 b3 67. a8=D b2 68. Da2 Kg5 69. Kd3 1-0

Zie ook:

Schaken.nl: Nieuwe Jeugdkampioenen NK ABC 2021 bekend!
Tornelo: Eindstanden en partijen


EK-Brons voor Cato met team Nederlandse meisjes

dinsdag 22 september 2020

Cato heeft bij het Europees jeugdkampioenschap online 2020 een mooie score gehaald van 5 uit 9, waarmee ze als beste Nederlandse meisje in de categorie G16 (meisjes-B) uit de bus kwam.

Door dat resultaat maakt ze ook deel uit van het Nederlandse meisjes-team dat in het teamklassement op de 3e plaats is ge indigd en dus brons heeft verdiend. De Nederlandse meisjes kwamen in totaal tot 24,5 punten. G18 Robin Duson, 6 punten; G16 Cato, 5 punten; G14 Eline Roebers, 7 punten; en G12 Wendy Huang 6,5 punten.

Het toernooi duurde drie dagen, met elke dag drie partijen (van 25 minuten plus 5 seconde per speler). De eerste dag had Cato het zwaar, met n punt, maar de volgende dag maakte ze de perfecte comeback door alles te winnen. Door haar klassering werd de slotdag natuurlijk weer wat pittiger en moest ze genoegen nemen met een punt uit de slotpartij tegen een Georgische WFM.

De Online Europese Jeugdkampioenschappen Schaken werden gehouden op 18, 19 en 20 september. Bijzonder was dat er op 100 verschillende locaties in 40 verschillende landen werd gespeeld. In Nederland waren de speelsteden Amsterdam, Eindhoven en Groningen. In totaal namen 23 Nederlandse jeugdtalenten deel aan dit EJK. In Amsterdam, waar Cato schaakte, werd gespeeld in de Tolhuistuin, waar ook de Nederlandse Kampioenschappen schaken al vaker zijn gehouden.


Schaakclub sluit af met schaakvoetbal

Vrijdag 3 juli 2020

 

De schaakvereniging Voorschoten heeft vrijdag het schaakseizoen voor de jeugd afgesloten met een schaakvoetbaltoernooi. Vier teams bestreden elkaar zowel op het schaakbord als op het voetbalveld. Niet voor het eerst bleken de beste schakers ook de beste voetballers te zijn. Het team van Mark, Evan, Pim, Willem, Victor, Ruben, Alexander, Joep, Luca en Emma wonnen de voetbalwedstrijd met 3-1 en sloten af met een 7-3 overwinning in de schaakmatch. Bij de oudere jeugd boekte het team van Cato een ruime overwinning met schaken. Dat kon met het voetballen niet meer worden rechtgezet.

Daarna volgde de uitreiking van de schaakdiploma s voor de vorige week afgenomen examens en de prijsuitreiking voor de dit seizoen gespeelde competitie. Alleen de strijd om het jeugdkampioenschap kon door Corona nog niet worden verspeeld. Matthijs van Borren, Yannick Wiggers, Jelle Zoet en Jaden Birginia zullen in september gaan strijden om de grote wisselbeker.

Eindstanden overige groepen:

Torengroep:

 1. Sarah Barbier
 2. Merijn Brinksma
 3. Pim Low
 4. Evan Los
 5. Tijmen van der Bijl
 6. Willem de Weert
 7. Alex Bax
 8. Jonathan Cassee
 9. Floris Harmsen
 10. Parived Singh
 11. Victor Noppe

Damegroep:

 1. Luca Lay
 2. Lucas Veltrop
 3. Wiebe Zoet
 4. Alexander Thijssen
 5. Sascha Bovenkerk
 6. Daan Creyghton
 7. Ruben van Borren
 8. Johan Twigt
 9. Joep Low

Koningsgroep:

 1. Jona van de Poel
 2. Raffi Mkrtchyan
 3. Thomas Dijkhuijsen
 4. Ivanke Wiggers
 5. Emma Barbier
 6. Chris de Weert
 7. Fien Sannen
 8. Tommy Lay
 9. Fr d rique van Dam

De stap 1 groep kon dit jaar geen competitie meer afronden. Alle aanwezige kinderen van stap 1 kregen een prijsje als aandenken.

Op vrijdag 4 september start het nieuwe seizoen voor de jeugd. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen al starten met schaaklessen en ook de ouders kunnen tussen 19:15 en 20:15 uur op verschillende niveaus schaakles krijgen.

Voor meer informatie of aanmeldingen: jeugdleider@svvoorschoten.nl

Marcus Driessen


| naar boven |