Recorddeelname bij Koningsdagtoernooi

donderdag 27 april 2023

Het laatste Koningsdagtoernooi vond plaats in 2019 – en toen kregen we de corona over ons heen. Dit jaar kunnen gelukkig alle remmen weer los en blijkt die akelige tijd in elk geval één positieve kant te hebben gehad: schaken is ineens mateloos populair geworden. Wat moest je immers anders tijdens die eenzame avonden thuis dan je maar over het schaakspel buigen? Gevolg daarvan was mede dat wij bij het toernooi van 2023 een recordaantal deelnemers konden verwelkomen: 78, waaronder maar liefst 21 Voorschotenleden. Het hadden er ook meer kunnen zijn ware het niet dat dit het maximumaantal was dat we in het buurtcentrum Alettahof konden huisvesten. Achteraf heb ik begrepen dat een aantal spelers van de achtkampen 3 tot en met 5 de ruimte achter het bord wel wat krap vonden, zodat meer dan 78 ook niet verstandig zou zijn geweest. Bredere tafels voor de groepen in de kleine zaal waren dat wel geweest en daar gaan we natuurlijk volgend jaar voor zorgen.

Open groep
Na enig schuifwerk tussen spelers die voor de achtkampen hadden gekozen maar uiteindelijk in de open groep terechtkwamen (en omgekeerd) – achtkampen moeten nou eenmaal uit een veelvoud van 8 bestaan – kwamen er in de open groep 38 spelers uit. Waaronder twee IM’s (Jasel Lopez en Mansur Gilmanov), 5 FM’s en … een wereldkampioen. FM Gert Timmerman namelijk won ooit de wereldtitel correspondentieschaak, in een tijd dat die strijd niet door computers werd uitgevochten maar door eigen menselijk denkwerk. Dat een van die titelhouders het Koningsdagtoernooi zou gaan winnen, lag wel voor de hand. En dat gebeurde dus ook.

De beide IM’s wonnen de eerste drie ronden maar liepen in ronde 4 verrassenderwijs allebei tegen een remise aan. De boosdoeners waren Colin Stolwijk en de verrassende Albert Termeulen. De daaropvolgende ronde hield Stolwijk ook Lopez op remise en dat bezegelde Lopez’ lot, omdat in het onderlinge duel met Mansur Gilmanov de punten werden gedeeld. Zo werd de laatste de verdiende winnaar met 6 uit 7 en streek de eerste prijs van € 200 op. Jasel Lopez deelde de tweede prijs van € 100 met Colin Stolwijk (5,5 uit 7). Beste Voorschotenaren waren FM Mees van Osch en FM Anna-Maja Kazarian die met FM Raoul van Ketel de vierde plaats deelden (5 uit 7). Dat leverde dan wel eer op maar geen geld.

Dat gold weer niet voor Albert Termeulen (4,5 uit) die de ratingprijs tot 2100 won met een fraaie TPR van 2309. Sterk was ook de prestatie van Jimmy Geboers, die eigenlijk een achtkamp had willen spelen, maar daarvoor precies 1 ratingpunt te veel had. Hij was winnaar van de ratingprijs tot 1900 (4 uit 7).

Zie de uitslagen en standen van de open groep.

Achtkampen

Het Voorschotense Koningsdagtoernooi, merkwaardigerwijs het enige schaaktoernooi in Nederland op deze dag, streeft er niet naar een toptoernooi te zijn of worden, maar wil gewoon voor een plezierig schaakevenement zorgen op een dag die je anders toch maar doorbrengt op veel te drukke straten en pleinen. Volgend jaar gaan we dat zeker weer doen en hopen dan vele deelnemers terug te zien.

Sander Hilarius